Sacharydy pośredniczą w przyłączeniu szczurzych makrofagów do kości in vitro.

Makrofagi (M phi) są komórkami wielowymiarowymi zdolnymi do wywoływania osteoklastów i resorpcji kości. Ponieważ oba te procesy są ostatecznie zależne od przyłączenia komórek do zmineralizowanej powierzchni kości, w tym badaniu zbadaliśmy mechanizm, za pomocą którego osiąga się takie przywiązanie. Dane pokazują, że wytworzone M phity otrzewnowej szczura wiążą się z kością w sposób zależny od temperatury i -saturowalny z pół-maksymalnym związaniem występującym w ciągu 10 min w 37 ° C i osiągając plateau o około 60 min. Kinetyka wiązania jest zasadniczo taka sama, niezależnie od tego, czy jako substrat stosuje się zdewitalizowane cząstki kości lub żywą kalwarię. Przywiązanie M phi do kości jest hamowane przez niektóre cukry (np. N-acetylo-galaktozoaminę, tiogalaktozyd, beta-laktozę), fetuinę i asialofetuinę oraz poprzez wstępną obróbkę kości nadjodanem. Wiązanie jest również znacznie zmniejszone, gdy M phi są preinkubowane z tunikamycyną i swainsoniną w nietoksycznych stężeniach wystarczających do zahamowania lub zmiany glikozylacji. Z drugiej strony, ekspozycja komórek na neuraminidazę zwiększa zdolność M phi do wiązania się z kością. Łącznie, nasze obserwacje wskazują, że przyłączenie M phi do kości jest procesem wysoce regulowanym i jest pośredniczone, przynajmniej częściowo, przez sacharydy zlokalizowane na powierzchni komórki i kości.
[hasła pokrewne: łapacz snów allegro, icd 10 dzieciątka jezus, sklepawanti allegro ]