Odpowiedź mózgu na niedożywienie białka: Mechanizm preferencyjnego zatrzymywania białka

Badanie to zostało zaprojektowane w celu określenia, w jaki sposób mózg, w przeciwieństwie do większości innych tkanek, utrzymuje prawie normalną zawartość białka w okresie niedoboru białka w diecie. Podawanie szczurom leucyny-3H rozpoczęto w okresie wczesnego rozwoju (6-18 dni), który charakteryzuje się nieproporcjonalnie szybkim wzrostem mózgu; później (24-33 dni) podawano leucynę-14C, gdy wzrost mózgu zmniejszał się, ale całkowity przyrost masy ciała nadal był szybki. W wieku 35 dni stosunek 3H: 14 C w mózgu, móżdżku i białku pnia mózgu wynosił średnio od 1,63 do 1,82. W mięśniach szkieletowych, wątrobie, mięśniu sercowym i błonie śluzowej jelit średnia 3H: 14C wynosiła 1,07 lub mniej. Następnie podawano dietę zawierającą 26% lub 3,4% białka. U zwierząt karmionych 26% dietą białkową, 3H: 14C w trzech segmentach mózgu pozostawało zasadniczo niezmienione przez okres 42 dni. Natomiast w grupie białka 3,4% 3H: 14 C w mózgu zmniejszyło się do wartości zbliżonych do wartości innych tkanek w organizmie: mózg, 1,18; móżdżek, 1,20; i pień mózgu, 1.16. Wyniki sugerują, że konserwacja białka mózgowego nie wynika wyłącznie z długiego życia jego składników komórkowych lub skutecznego ponownego wykorzystywania produktów katabolizmu białek, ale poprzez wykorzystanie aminokwasów z degradacji białka w innym miejscu w organizmie.
[przypisy: icd 10 dzieciątka, rodzaje rocka, aros allegro ]